Witlof met ham en kaas
45 minuten - 4
Bereiding
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Begin met het voorbereiden van de witlof. Snijd het harde deel van de onderkant van elke stronk witlof.
- Kook de witlof 5 minuten in de bouillon voor een zachte smaak en textuur.
- Haal de witlof uit de bouillon en laat deze even uitlekken en afkoelen. Wikkel vervolgens elke stronk witlof in een plak ham.
- Maak ondertussen de kaassaus. Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer goed door tot een roux. Voeg geleidelijk de melk toe terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen. Voeg dan de helft van de geraspte kaas toe en roer tot de kaas gesmolten is en de saus dikker wordt. Voeg naar smaak kruiden toe.
- Leg de ham-wikkelde witlof in een ingevette ovenschaal met op de bodem een laagje paneermeel (dit neemt het vocht van de witlof op). Verdeel de saus gelijkmatig over de witlof in de ovenschaal. Strooi de resterende geraspte kaas over de bovenkant.
- Bak de witlof in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 15 minuten, of tot de kaas goudbruin en bubbelend is.
- 45 minuten
- Gemiddeld
- 4
- Bijgerecht
- Oven
- Ham
- Winter
- Groenten, Vlees, Zuivel
Ingrediënten
- 4 stronken witlof
- 4 plakken ham
- 100 gram kaas (geraspt)
- 20 gram boter
- 25 gram bloem
- 200 milliliter melk
- 1 snuf nootmuskaat
- 1 snuf peper
- 500 milliliter groentebouillon
- 1 handje paneermeel